Mentés

Tényleg gyógyít a homeopátia? – Homeopátiás szerek és alkalmazásuk

1421
HOZZÁSZÓLÁS:

A homeopátiát általában nem tanítják az orvosi egyetemeken, és sok orvos nem is veszi komolyan. Különösen azt a homeopátiás alapelvet fogadják el nehezen, mely szerint a szerek hatékonysága nem a hatóanyag-tartalmuktól függ, mert ez szöges ellentétben áll az orvosi gondolkodásmóddal. Sok homeopátiás gyógyszert olyan nagy hígításban alkalmaznak, hogy a beteg szervezetébe a hatóanyagból legfeljebb néhány molekula jut, vagy még annyi sem.

A homeopaták szerint a gyógyító erő magából a hígítási eljárásból ered. E folyamat során a hatóanyag otthagyja a nyomát a készítményben, még akkor is, ha abban az eredeti hatóanyag-molekulák már nincsenek jelen. A hagyományos orvoslás – tudományos magyarázat híján – egyértelműen elutasítja ezt a teóriát.

A homeopátia és az orvostudomány összehasonlítása azért is nehéz, mert az előbbi a teljes embert igyekszik gyógyítani egyénenként változó gyógyszerekkel, az utóbbi pedig a meghatározott tünetekkel járó betegségekhez rendeli hozzá a legmegfelelőbbnek vélt gyógymódokat.

A homeopátiás kezelés hatását sok orvos a placebó hatásnak tulajdonítja . Ennek lényege, hogy a kezelés azért eredményes, mert a beteg hisz benne, nem pedig azért, mert önmagában hatékony. Ugyanakkor néhány klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a homeopátia eredményeit nem lehet pusztán a placebó hatásnak tulajdonítani, bár ezeknek az eredményeknek az értelmezését sokan hevesen vitatják.

Jóllehet kevés orvos hisz a homeopátia hatékonyságában, abban legtöbbjük egyet· ért, hogy a homeopátiás szerek, lévén igen nagy hígításúak, tökéletesen veszélytelenek. Mielőtt azonban Ön vagy családtagja homeopátiás kezelésnek vetné alá magát, kérje ki orvosa véleményét. Ha betegségére hatékony tudományos gyógymód is rendelkezésére áll, azt nem szabad homeopátiás kezeléssel helyettesíteni, hanem csak kiegészíteni.

A leggyakoribb homeopátiás szerek és alkalmazásuk

E szerek csak nagy – több milliószoros – hígításban használatosak. Töményen beadva mérgezők lehetnek!homeopátia

Aconitum – sisakvirág – : nátha és fázás esetén – főleg ha kiszáradás és szomjúság kíséri -, továbbá krupp, szorongás, félelemérzet, gyomorpanaszok esetén.

Allium (vöröshagymából): megfázásos tünetek – tüsszögés, nátha, fejfájás -, valamint szénanátha ellen.

Antimontart – hánytató borkő, káliumantimon- tartarát -: gyomorpanaszokra, főként ha romlott étel vagy ital okozta a hányingert, hányást.

Arnica – árnika -: hátfájás, rándulás és húzódás, orrvérzés, véraláfutás – kenőcsként -, izomfájdalom és fogfájás kezelésére.

Arsenicum (arzén -trioxid): ételmérgezés okozta hasmenés és hányás; megfázásos tünetek (láz, torokfájás, szomjúság, alvászavar), továbbá nyugtalanság, szorongás, pánikbetegség és depresszió esetén.

Belladonna (nadragulya, Atropa belladonna): lüktető fejfájás (különösen ha fényre erősödik), fülfájás, láz, csecsemőnél a fogzás okozta fájdalom csillapítására.

Calcarea (kalcium-karbonát, tojáshéjból): emésztési zavarok, székrekedés, elhízás, ekcéma, ízületi betegségek  és súlyos menstruációs tünetek ellen. Chamomilla (kamilla): fogzó csecsemőnek, főként ha nem alszik és érzékeny.

Drosera (közönséges vagy kereklevelű harmatfű): görcsös, fájdalmas és kimerítő köhögés ellen; száraz köhögésre, melyet torokviszketés kísér. Dulcamara (édes keserű csucsor, Solanum dulcamara): hurut megszüntetésére, ha a nyálkahártyák fekélyesek.

Eupatorium (sédkender): téli megfázásra, amikor fájnak az ember csontjai”. Euphrasia (szemvidítófű): hurutra, főleg ha fejfájás és szemfáradtság, fényérzékenység kíséri.

Gelsemium (sárga jázmin): félelem és fóbiák ellen, főként ha reszketés és vizelési inger kíséri őket, ha a beteg retteg (pl. eleséstől , fogorvostól, hirtelen szívmegállástól); tompultság és aluszékonyság, illetve izgalom, idegesség, alvásképtelenség és kisebbrendűségi érzés esetén; szervi panaszok közül hányás, alvás vagy vizelés utáni fejfájás esetén, ha ezek erős fény hatására súlyosbodnak; szédülés, gyengeség, fülfájás, kettős látás, nyári megfázás, hurut, torokfájás, száraz köhögés és nőknél fájdalmas menstruáció ellen.

Glonoinum (trinitroglicerin): szédülés és erős hő vagy hideg hatásra fellépő fejfájás, a klimax idején és a menstruáció megszűnésekor jelentkező hőhullámok kezelésére.

Hepar suph (kalcium-szulfid): melléküreg gyulladás, kötőhártya gyulladás, herpesz és szájfekélyek, valamint mandulagyulladás és influenza kezelésére; szorongás kiváltotta ingerlékenység, érintéssel szembeni túlérzékenység, jól palástolt nyugtalanság csillapítására.

Hypericum (orbáncfű): kenőcs vagy tabletta formájában égési sebekre, leégésre, kisebb vágott és horzsolt sebekre, valamint rovarcsípésekre.

Ipecac (ipekakuána): ájulás, orrvérzés, émelygés esetén (ha a hányás sem hoz enyhülést) , valamint asztma, hátfájás, gyenge pulzus, a lassú véralvadás miatt nehezen csillapítható vérzés esetén.

Lachesis (sutucucu kígyóból): torokfájásra; kelésre és tályogra; melléküreg-gyulladásra; fejfájásra; izomfájdalomra; menstruációs fájdalmak enyhítésére.

Ledum (vadrozmaring): szorongás, félelem és közöny ellen; szem körüli monokli, ízületi merevség és hideg időben fellépés, kipirosodás esetén.

Lycopodium (korpafű): pörsenések, gyakori megfázás, nyirokrendszeri betegségek (immunrendszer), levertség, korai magömlés (nemi élet zavarai) és gyomorsavtúltengés kezelésére.

Nux vomica (mérges diófa): emésztési zavarok (főként ha azokat alultápláltság vagy mértéktelen evés okozza), székrekedés, aranyér, influenza, orrdugulással és torokfájással járó megfázás, utazási betegség, hólyaggyulladás, izomgörcs, menstruációs fájdalom, migrén ellen.

Kökörcsin: gyerekkori megfázásos tünetek, asztmás köhögés, szénanátha, elhízás, depresszió, fájdalom, duzzanatok, fejfájás ellen.

Rhus tax (mérges szömörce): ízületi betegségek, fizikai megerőltetés kiváltotta hátfájás, isiász, ficam, fülcsengés, gyermekkori lázas állapotok kezelésére; továbbá nyugtalanság, idegesség, érzékenység és depresszió esetén (főleg azoknak a betegeknek, akik ok nélkül is sokat sírnak, illetve elkeseredésükben az öngyilkosság gondolatával foglalkoznak).

1421
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

1494
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés